Tro, håb og fibromyalgi

Reste-karbonader

 

Reste-karbonader

 

Plantebaseret kost giver også rester, men heldigvis er resterne lette at få brugt, så fødevarespild kan undgås. Her har jeg brugt en rest bagte sweet potatoes (andre rodfrugter kan sagtens bruges), en rest kogte kartofler, en rest kogte ris og en rest rød peberfrugt sammen med hakket løg, lidt grøntsagsbouillon, kogte sorte bønner samt lidt kikærtemel – og ja, så selvfølgelig også lidt krydderier til at sætte smag på det hele.

Kogte ris har jeg som regel i fryseren, for hver gang, vi får ris som tilbehør, fryser jeg resterne i portioner, der lige passer til en gang vegge-deller. Kogte ris giver nemlig en god konsistens til dellerne, og jeg synes ikke, det virker særlig fornuftigt at koge ½ - 1 dl ris, bare fordi jeg har lyst til at lave plantefars. Så hellere koge lidt ekstra, når menuen alligevel står på ris – det giver bedre mening for mig, og det letter også arbejdet, at risene kun lige skal tages ud af fryseren lidt før, farsen skal røres, for når risene er frosset bredt ud i et tyndt lag i posen, tør de hurtigt.

 

1 bagt sweet potato (eller en tilsvarende mængde bagte eller kogte rodfrugter)

2 kogte kolde kartofler

1½ dl. kogte ris

1 løg, hakket

¼ rød peberfrugt, finthakket

½ dl. grøntsagsbouillon

2 tsk. tamari

240 g. kogte sorte bønner

2 spsk. loppefrøskaller

5-6 spsk. kikærtemel

1 tsk. tørret basilikum

1 tsk. tørret oregano

1 tsk. stødt spidskommen

Salt og friskkværnet peber

Olie til stegning

 

Sweet potato moses (eller rives groft på et rivejern). De kolde kartofler rives groft på et rivejern. Begge slags kartofler blandes med ris, løg, rød peberfrugt og røres med grøntsagsbouillon og tamari. Derefter tilsættes bønnerne, og farsen røres med loppefrøskaller og kikærtemel til den er sammenhængende og godt blandet.

Lad farsen hvile koldt 15-30 minutter.

Rør farsen igennem, tilsæt mere kikærtemel, hvis den føles for lind. Smag farsen til med krydderier, salt og peber.

Varm en stegepande med lidt olie. Form karbonader og steg dem ved jævn varme, mens de vendes et par gange.

Serveres med kartofler, stuvede ærter og gulerødder, stuvet spidskål/hvidkål, eller en grøn salat med masser af snittet grønt.

Karbonaderne er også gode kolde som pålæg.

God arbejdslyst i køkkenet og velbekomme!

Merete.